HomeGeld, wetten & regelsSteun bij een laag inkomenWat is een laag inkomen?
Zoeken

Wat is een laag inkomen?

Een laag inkomen is een belastbaar inkomen op of net boven de bijstandsnorm. Belastbaar inkomen is bruto inkomen. Dit is het bedrag voor aftrek van de loonbelasting. Het inkomen mag voor volwassenen dan maximaal 110% zijn van de bijstandsnorm. Dit noemen we het normbedrag.

De bedragen die daarbij horen vind je in de tabellen hieronder. Er zijn 2 tabellen. De eerste is voor volwassen vanaf 21 jaar tot de AOW-leeftijd. De tweede is voor mensen met AOW. Je vindt het juiste bedrag onder ‘110% normbedrag per maand’.

Je inkomen mag dus niet hoger zijn dan het normbedrag om steun te krijgen bij laag inkomen. Dat geldt niet voor activiteiten of dingen voor kinderen. Dan mag je inkomen 130% zijn van het normbedrag. De bedragen die daarbij horen vind je ook in de tabellen, onder ‘130% normbedrag per maand’.

Houd je weinig geld over van je inkomen?

Wanneer je wel een hoger inkomen hebt, kan het zijn dat je te weinig geld overhoudt. Bijvoorbeeld omdat je hoge vaste lasten hebt, zoals een hoge huur of energierekening. Ook dan heb je een laag inkomen.

Heb je een wisselend inkomen, bijvoorbeeld omdat je zzp’er bent, dan telt het fiscaal inkomen van het voorgaande jaar. Is dat fiscaal inkomen hetzelfde als het normbedrag, dan heb je een laag inkomen. Dat normbedrag is voor volwassenen dus 110% van de bijstandsnorm en als het gaat om kinderen 130%.